Brugernes egne historier

Det er en stor og vigtig beslutning man skal tage, når det drejer sig om cochlear implant. Det er et valg for livet, og der går mange tanker og overvejelser igennem den enkelte.

Dem der bedst kan beskrive denne proces er dem der selv har været igennem sådan et forløb, og derfor er det vigtigt at andre kan høre deres historier og baggrunden for deres valg, deres udfordringer og deres succeser.

Vi har derfor samlet nogle historier fra forskellige mennesker, der hver især har haft deres helt personlige oplevelser og erfaringer med deres CI rejse. 

Mathilde Tranberg

”Jeg finder løsninger på mine udfordringer”

Mathilde Tranberg er døvfødt og har aldrig hørt verden gennem andet end cochlear implantater. Alligevel lever hun et helt normalt hørende teenageliv med professionel sport, fester og gymnasievenner. Udfordringer er der masser af, men de slår aldrig Mathilde ud.

Læs Mathilde Tranberg historie her   
Povl Dissing

En nat faldt Povl Dissing om på gulvet. Han slog hovedet og vågnede op stort set døv på begge ører. Hele sit liv havde han været konstant omgivet af lyd, musik og sang, men nu var der helt stille – selv når musikken spillede og hans kone Pia snakkede til ham. I dag hører Povl Dissing igen, oplever stille og roligt glæde ved musikken og kalder operationen med cochlear implants for et mirakel.

Læs Povl Dissing historie her   
Preben Szkopek

”Jeg var den sidste, der indså, hvor dårligt jeg hørte”

Der gik 10-12 år fra Preben Szkopek oplevede problemer med hørelsen, til han fik sit første cochlear implantat. Mange dagligdagstegn viste, at det gik ned af bakke med hørelsen, men selve erkendelsen tog tid. I dag er han lige blevet opereret med CI nummer to.

Læs Preben Szkopek historie her   
Bjarne Hansen

Du skal tage aktiv del i dine justeringer

Bjarne Hansens høretab ligner ikke alle andres. Han er født normalthørende og mistede langsomt skelneevnen på det ene øre. Det blev meget svært at følge samtaler og høre lyde. En CI operation gav ham den gode hørelse igen.

Læs Bjarne Hansen historie her   
Signe Daugaard

”Jeg vil gøre en forskel for andre”

Livet var svært, da Signe Hartvig Daugaard var 15 år. Den dårlige hørelse begrænsede hendes liv. I dag ejer Signe TV- og produktionsselskabet Great Minority, der formidler historier om minoriteter i samfundet. Hun fik CI som 16- årig og deltog som 24-årig i TV2 programmet BS og outsiderne, hvor 10 personer med forskellige handicap skulle hjælpe hinanden tusindvis af kilometer gennem Afrika. Signe var den døve pige med to CI.

Læs Signe Daugaard historie her   
Anne-Birthe

”Tårerne trillede da jeg igen kunne høre stemmer”

Anne-Birthe havde et aktivt liv som hørende. Men både lederjobbet og det sociale liv blev gevaldigt udfordret, da hendes hørelse gradvist forsvandt over en 10-årig periode. I dag er hun 65 år, har haft CI i 15 år og kan igen gøre, hvad hun har lyst til.

Læs Anne-Birthe historie her   
Maria Wichmann

”Det har været irriterende problemfrit”

Maria Wichmann fik to CI´er som 23-årig og pludselig kunne hun høre dankort-teminaler der bippede, fugle der sang og bestik der klirrede.

Læs Maria Wichmann historie her   
Erik Thonke

Jeg går ikke glip af noget mere

 

Før Erik Thonke fik CI, havde han kun 4% af sin skelneevne tilbage. Han blev fyret fra 4 jobs på grund af høretabet og mistede både selvtillid og følelsen af at høre til. I dag kan han alt.

Læs Erik Thonke historie her   
Søren Jakobsen

Jeg vil kun have et CI

”Jeg var svært hørehæmmet inden jeg fik mit CI, og det er jeg ikke mere. Min lydoplevelse før og efter kan ikke sammenlignes. Det er to forskellige verdener. Jeg hører P1, når jeg kører bil nu. Elsker det. Det kunne jeg slet ikke tidligere,” fortæller Søren Jakobsen, der i dag er 50 år.

Læs Søren Jakobsen historie her   
Anne Koch

Døv på to timer.

Det var meget mærkeligt. At gå fra et liv som hørende folkeskolelærer med en masse larm og så ende i total stilhed. Mine forældre måtte tale med lægerne, og jeg havde nogen gange en følelse af, at folk ikke lagde mærke til, at jeg var der. Stilheden omkring mig var meget uvant

Læs Anne Koch historie her   
Pernille Glad Rydicher

Mere opsøgende i forhold til kommunikation med andre mennesker

Jeg vænnede mig hurtigt til livet med tegnsprog og ønskede at læse engelsk og sprog, men de ville ikke tage mig ind på studiet i København, så jeg endte med at drage til Gallaudet University i Washington – et universitet for døve, hvor jeg læste på amerikansk tegnsprog

Læs Pernille Glad Rydicher historie her   
Jeppe Sørners

Drop forventningerne i starten – det er en proces

Jeg håbede på det bedste, men regnede ikke med noget specifikt. Det, tror jeg, var afgørende for min proces. For så blev jeg ikke skuffet i starten. Lydene var anderledes end jeg tidligere huskede dem, og det hele lød lidt mekanisk.

Læs Jeppe Sørners historie her   
Ulrik Jensen

Jeg hører langt bedre, end jeg nogensinde har gjort

Ulrik levede hele sin barndom med høreapparaterne i tasken. I voksenlivet kom høreapparaterne på, men hørelsen gik konstant ned af bakke. I dag er Ulrik 50 år og hører bedre end han nogensinde har gjort før. To cochlear implantater (CI´er) gav ham et nyt liv.

Læs Ulrik Jensen historie her