Erik Thonke

 • Alder:
 • 53 år
 • Bor:
 • Slagelse
 • Civilstatus:
 • Gift
 • Arbejdsliv:
 • Lærer i matematik og naturvidenskab på VUC Vestsjælland syd
 • Fritid:
 • Lystfisker
 • Hørelse:
 • To CI. Det første i 2010 og det andet i 2014
 • Taler i telefon med CI:
 • Ja
 • Vækkeur:
 • Vækkeur med vibrator

Jeg går ikke glip af noget mere

 Før Erik Thonke fik CI, havde han kun 4% af sin skelneevne tilbage. Han blev fyret fra 4 jobs på grund af høretabet og mistede både selvtillid og følelsen af at høre til. I dag kan han alt.

”Henover en periode på 10 år var min hørelse blevet så dårlig, at jeg nærmest intet kunne høre. Jeg mistede fire lærerjobs og gik også arbejdsløs i flere perioder. Jeg kan huske min kone sagde: ”Erik, du kan ikke tåle at miste et job mere.” Det var simpelthen gift for min selvtillid. Jeg følte mig helt sat af,” fortæller Erik Thonke på 53 år.

 Så længe Erik Thonke kan huske, har det været svært at høre. Han er født med et høretab, men fik først høreapparater som 12-årig, da en hørekonsulent mente, det ville være bedst for engelskundervisningen. Indtil da foregik meget af Eriks forståelse på baggrund af mundaflæsning.

 ”Alt det jeg ikke kunne høre, skulle jeg gætte mig til. Det var problematisk i skolen, hvor lærerne simpelthen ikke vidste, om jeg hørte tingene eller bare efterabede det, de andre sagde, fordi jeg kunne mundaflæse. Jeg kan huske, det var voldsomt at få høreapparater på. Jeg havde gået i en form for osteklokke altid, så lydene var kraftige, og det tog tid at vænne sig til dem,” fortæller Erik Thonke.

I løbet af ungdommen og voksenårene går det ned af bakke med Eriks høretab. Han får hele tiden større og kraftigere høreapparater og får senere at vide, at det er et progredierende høretab. Han vil sandsynligvis ende med stort set intet at kunne høre.

Endelig beslutning om CI

”I 2010 er min skelneevne, på venstre øre uden høreapparater, på 4 %. På det her tidspunkt havde jeg rendt rundt siden 1998 og haft svært ved at klare mig i det danske kommunikationssamfund.

Jeg blev fyret fra det ene job efter det andet. Jeg kunne ikke høre på møder og evnede ikke at skrive referat eller høre, hvad folk sagde til mig. Jeg endte hele tiden med opgaver, jeg ikke magtede på grund af min dårlige hørelse,” fortæller Erik Thonke.

I 2010 bliver Erik fyret fra det 4. job og begrundelsen om en dårlige hørelse er for første gang direkte angivet på papir. Han kører en sag på det, og får tilkendt erstatning. Samme år kommer CI først for alvor på tale, selvom Erik har efterspurgt det i årene før.

”Jeg beslutter mig for CI og freder mig selv med erstatningen i et år frem, hvor jeg så kan gå all in på genoptræningen.”

Om operationen

”Jeg var ikke bekymret for operationen, men tænkte selvfølgelig på de risici, jeg havde hørt om. Jeg var nok mest bange for, at det ikke ville virke, men jeg havde nogle virkelig gode hørekonsulenter at tale med. De gjorde en kæmpe forskel for mig,” fortæller Erik Thonke.

Den endelige beslutning blev taget ud fra erkendelsen af, at han havde alt at vinde og intet at tabe.

Erik får sit første CI i 2010 (det andet i 2014) og operationen går godt. Han er indlagt et par dage og har ondt i hovedet, men det bliver afhjulpet med piller. Han snakker med kirurgen og er imponeret over professionalismen i hele forløbet på hospitalet.

”Jeg kan huske, at jeg spurgte til, hvor lang tid operationen havde taget, og kirurgen fortalte, at det tog 17 minutter fra de åbnede til de lukkede igen. Resten af tiden var forberedelse osv. Det synes jeg var imponerende,” fortæller Erik Thonke.

I de 4 uger han venter på at blive tilkoblet lyd, er han svimmel. Loftet bølger, når han vågner, og det hele vugger, men svimmelheden forsvinder næsten fra det sekund, han bliver tilkoblet lyd. 

”Det var en syret oplevelse at få tilkoblet lyden. Jeg kan bedst beskrive det, som dengang man tunede ind på radiokanaler på en gammel radio. De der skrattelyde, når man prøvede at finde den rigtige station. Jeg var faktisk grædefærdig lige der. Jeg forestillede mig, at det var de lyde, jeg skulle høre resten af livet. Men det var også lige der, at jeg besluttede mig for, at træningen af min hørelse skulle være top-prioritet det næste år,” fortæller Erik Thonke.

Høretræningen

”Det var svært at høre i starten. Jeg skulle på en eller anden måde bryde lydkoden. Jeg følte, det var ligesom, hvis jeg skulle lære russisk. Alt lød volapyk. Men fordi jeg havde hørt tidligere, var der masser af lyde, jeg kunne holde op mod det, jeg kendte fra tidligere. Det hjalp mig.

For eksempel kan jeg huske, at der kom en ambulance, og sirenen lød helt forkert. Men jeg kunne godt huske, hvordan det skulle lyde, så jeg øvede mig i at huske lyden og tænke på den, når ambulancerne kørte forbi. Og efterhånden lød det rigtigt. Det var ligesom om, min hjerne skulle kode lydene på ny.

Jeg tænker, det minder om at lære at læse. Først bryder man koden til bogstavlydene, og derefter sætter man dem sammen. Jeg havde det på samme måde – en lyd af gangen og pludselig var der ord og sætninger og genkendelige lyde, ” fortæller Erik Thonke.

Hører bedre end nogensinde

I dag betragter Erik sig selv som 100 % normalfungerende. Han hører bedre, end han nogensinde har gjort og arbejder igen som lærer. I dag kan han stå foran 35 kursister som lærer og undervise, hvor han tidligere kun kunne være specialundervisningslærer med få elever i klassen.

”Det er helt vildt at tænke på, hvor jeg er endt i dag. Min nye hørelse har udvidet mine muligheder i livet helt vildt. Og selvom jeg er lykkelig for det, kan det godt ærgre mig, at jeg ikke fik CI noget før. Jeg spurgte endda til det i årene før jeg fik mit første CI, fordi min hørelse skred voldsomt i den periode. Men jeg fik at vide, at de først ville lave operationen på mig, når jeg hørte endnu dårligere.

Set i bakspejlet var det vanvittigt. Jeg fungerede jo så dårligt og kunne ikke holde på mine jobs. Jeg fik det dårligt med mig selv, og følte mig hægtet helt af kommunikationssamfundet. Det havde store konsekvenser for mig personligt, at jeg skulle vente.

Jeg var også arbejdsløs i perioder udelukkende på grund af min dårlige hørelse. Jeg var en samfundsøkonomisk belastning fremfor en ressource. Det var helt unødvendigt,” fortæller Erik Thonke. Han ville gerne have haft opbakning til CI langt tidligere.

Lydoplevelse i dag kontra tidligere

I 2014 får Erik sit andet CI og fra da af, går det endnu bedre.

”Jeg er gået fra ingenting til alting. Mit liv før 2010 og nu er som nat og dag. Selv min kone siger, hun har fået en ny mand.

”Jeg kan pludselig se og høre alle de ting, jeg tidligere er gået glip af. Jeg nyder helt vildt at lytte til radioavisen hver dag. Jeg får nærmest et kick af at kunne deltage i samtaler, hvor jeg også har hørt, hvad der er sket. Tidligere var det aldrig mig, kollegaerne spurgte om noget efter et møde. De vidste jo godt, jeg nok ikke havde hørt det hele. I dag kommer de og spørger mig om ting, der er blevet sagt på møderne,” fortæller Erik Thonke, der er helt bevidst om ingredienserne til en god hørelse efter operationen. 

”Træning og træning og atter træning. Jeg har taget det dybt seriøst. Jeg har trænet med hørekonsulenter på alle mulige måder –  også når det var svært. I starten kunne jeg slet ikke tale i telefon. Der måtte jeg give den videre til en anden, hvis den ringede. Men jeg trænede det i lang tid sammen med specialkonsulenter, og i dag snakker jeg fint i telefon. Jeg synes en telefon udvider mine muligheder.

For Erik har det været de små succesoplevelser, der hele tiden har drevet ham fremad. Og han har ikke givet op eller taget til takke med et middelmådigt resultat.

”Jeg er blevet ved og ved, og så har det også givet pote. Men det er ikke kun min hørelse, der er blevet bedre. Jeg lever i en ny verden nu. Jeg har meget mere personlig pondus, og min selvtillid er vokset markant. Mit netværk er eksploderet, og jeg løber rundt til en masse ting – for jeg føler, der er en masse sociale ting, jeg skal have indhentet på grund af alle de år, hvor det var svært at være social,” griner Erik Thonke.

Eriks bedste råd til dig der måske skal have CI

”Overvej hvad har du at miste i forhold til, hvad har du at vinde. Hvis du får tilbudt CI, er det fordi, du har noget at vinde.”

Det bedste ved at have fået CI

”At jeg har fået et nyt liv. Vi lever i et kommunikationssamfund, og jeg er med i det nu. Jeg går ikke glip af noget mere – det gjorde jeg før i tiden. Det er fantastisk ikke at føle sig udenfor. Jeg føler mig som en del af alt det, der sker omkring mig.”

Hvad kan jeg ikke?

”Der er ikke noget, jeg ikke kan. Jeg tænker, at mine begrænsninger er de samme som normalthørende. Det bliver mere kompliceret at høre i rum med mange mennesker og støj osv. Men jeg har så mulighed for at skifte programmer og sortere støjen væk og retningsbestemme min mikrofon. Det har normalthørende jo ikke.”

Sjoveste anekdote:

”Jeg har en phoneclip, der går via bluetooth til mine CI`er. Andre kan ikke høre den lyd. En dag sad jeg til et foredrag, som jeg synes var rigtig kedeligt, så jeg fandt noget god musik på Spotify og satte det på i mine CI´er. Jeg glemte helt, hvor jeg var, indtil min kollega prikkede mig i siden og grinende spurgte: Hvad laver du? Jeg havde siddet og rokket med til musikken. Det så nok lidt sjovt ud.”