Ulrik Jensen

 • Alder:
 • 50 år i 2017
 • Bor:
 • Østerbro
 • Civilstatus:
 • Gift og har 4 børn
 • Arbejdsliv:
 • Rejseleder i sin ungdom, assurandør i 25 år, nu selvstændig forsikringsmægler.
 • Fritid:
 • Dyrker meget sport, bl.a. cykling og deltager i events.
 • Hørelse:
 • CI på venstre øre i 2007 og højre øre i 2009. Hører bedre end med HA.
 • Taler i telefon med CI:
 • Ja.
 • Vækkeur:
 • uger ur med vibrator, men har efterhånden fået et indre ur.
 • Drøm:
 • Har lige åbnet en café i Hundested sammen med sin kone.

Jeg hører langt bedre, end jeg nogensinde har gjort

Ulrik levede hele sin barndom med høreapparaterne i tasken. I voksenlivet kom høreapparaterne på, men hørelsen gik konstant ned af bakke. I dag er Ulrik 50 år og hører bedre end han nogensinde har gjort før. To cochlear implantater (CI´er) gav ham et nyt liv.

”Da jeg var sidst i 30´erne stod jeg en dag uden at kunne høre på venstre øre. Jeg gik ned for at få høreapparatet repareret flere gange, men der var ingen fejl. Det var simpelthen min hørelse, der var helt forsvundet,” fortæller Ulrik Jensen.

”Jeg havde slet ikke tænkt, at det ville ende der. Jeg troede virkelig, fejlen lå i høreapparatet. Men virkeligheden var, at min hørelse var blevet dårligere og dårligere over mange år, og til sidst var jeg blevet døv på den ene øre henover sommeren. Det var hårdt. Jeg hørte jo heller ikke særlig godt på det andet øre.”

Den manglende hørelse på venstre øre blev startskuddet til en masse undersøgelser. Var Ulrik egnet til at få CI?

Godkendt til operation

”Jeg fik lavet en masse undersøgelser, der viste, at jeg var egnet til at få CI. Og mens jeg fik lavet undersøgelserne, opførte lyden på højre øre sig også underligt. Det var skræmmende. Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle opereres,” fortæller Ulrik Jensen.

”Jeg tænkte ikke over risici eller noget som helst andet. For hvad var mit alternativt? At leve som døv. Jeg vidste godt, at det ville gå galt, hvis jeg ikke blev opereret. Det var min sidste udvej. Jeg ville ikke kunne passe mit arbejde ellers. Og jeg ville ikke kunne være det samme for min familie mere.”

Ulrik blev opereret med et CI første gang i 2007. Operationen forløb godt, og han tænker tilbage på forløbet som nemt og problemfrit. Han havde hverken smerter eller følte sig utilpas. Det var bare en lettelse at få det overstået.

”Efter operationen gik jeg og ventede nogle uger på, at såret helede, så jeg kunne få lyd tilkoblet. I de uger blev min hørelse på det andet øre væsentlig dårligere. Der fik jeg virkelig en forsmag på, hvad jeg ville have stået i, hvis ikke jeg var blevet opereret med den nye hørelse. Jeg havde svært ved at arbejde. Jeg kunne ikke tale i telefon mere, og jeg havde været nødt til at stoppe mit arbejde, hvis ikke jeg var blevet opereret lige der,” fortæller Ulrik Jensen.

Hørte med det samme

”Jeg fik tilkoblet lyd på mit venstre øre en fredag. Det var en vild oplevelse. Jeg havde egentlig ingen forventninger. Stemmerne lød lidt Anders And-agtige i starten – nærmest lidt metalliske, men det gik hurtigt væk. Jeg kunne høre lyde med det samme.” fortæller Ulrik Jensen.

Lyden blev genkendelig og god allerede henover weekenden, så Ulrik tog allerede på arbejde om mandagen. Han var også blevet henvist til en talehørepædagog, der skulle hjælpe ham med at udnytte den nye hørelse optimalt.

”Det var godt at komme på arbejde med den nye hørelse. Men jeg stoppede meget hurtig talehørepædagogen. Det gik så godt med hørelsen, at jeg ikke behøvede hjælp. Jeg har nok været lidt ekstrem, fordi jeg kunne høre med det samme. Jeg kunne faktisk ikke bruge undervisningen, fordi jeg var for god. Jeg kunne nærmest tale i telefon med det samme.”

Et par år efter første operation bliver Ulriks hørelse på det andet øre så dårlig, at han får tilbudt operation på det andet øre også. Han takker ja. Operationen er forbundet med lidt mere kvalme og ubehag i forhold til første gang. Ulrik har brug for et par sygedage, men han kommer sig hurtigt.

”Jeg fik lyden tilkoblet på det andet CI, men gik faktisk ikke med begge to det første stykke tid. Jeg hørte så godt med det første øre og syntes, det var lidt voldsomt med to apparater på mit hoved. Det handlede om forfængelighed,” fortæller Ulrik Jensen.

Han oplevede, at folk kiggede meget efter hans Ci’er

 

”De var jo større end almindelige høreapparater, og de sad anderledes. Det var rart, når folk spurgte i stedet for bare at glo, for så kunne jeg fortælle om det. Det ville være løgn at sige, at jeg var ligeglad i starten. Det var jeg ikke. Men det er jeg i dag.

Til gengæld sagde min børn dengang, at jeg lignede en hemmelig agent. De synes, det så sådan lidt CIA-agtigt ud med CI´erne på hver side af hovedet. De syntes, jeg var ret cool,” griner Ulrik Jensen.

Der gik seks år, før Ulrik permanent begyndte at gå med begge CI´er. Ifølge ham selv bildte han sig ind, at han hørte fint med det ene CI, men i dag kan han godt se, at det var forfængeligheden, der havde taget beslutningen.

”Det fortryder jeg i dag, hvor jeg kan mærke, hvor stor forskel det gør at jeg kan høre med begge. Hvis jeg skulle gøre noget om, ville jeg have gået med begge fra starten.”

Nye lyde – helt ny verden

”Det bedste ved at få CI er alle de lyde, jeg har fået ind i mit liv. Jeg hører bedre i dag end jeg nogensinde har gjort med almindelige høreapparater. Jeg har så mange eksempler på lyde, jeg ikke anede eksisterede før jeg fik CI.

Jeg kører for eksempel racercykel og anede ikke, at det sagde lyde, når jeg ruller uden at cykle med pedalerne. Det hører jeg tydeligt nu. I starten troede jeg, der var noget galt med cyklen,” smiler Ulrik Jensen. Han peger også på fuglekvidder og et hav af andre dagligdagslyde, der er blevet en del af hans liv i dag.

For Ulrik er hverdagen – både privat og arbejdsmæssigt – utvivlsomt blevet nemmere.

”Det er ikke kun mig selv, der er blevet beriget af min nye hørelse. Min familie har fået det væsentlig nemmere også. De levede jo sammen med en næsten døv person. I dag taler vi sammen uden problemer, og de kan også ringe til mig, for jeg taler fint i telefon. Jeg er utrolig taknemmelig for alle de muligheder, der hører med til min nye hørelse. Jeg kan koble min telefon trådløst til mine CI´er. Det betyder, jeg kan cykle og tale i telefon og jeg skal aldrig rode med en masse ledninger.”

”Jeg er blevet bevidst om at fokusere på det positive i det, der er anderledes for mig. Jeg er jo døv, når jeg tager mine CI´er af. Og det er blevet en ting, jeg sætter stor pris på i dag. Jeg ser det som en mulighed for at koble helt fra nogen gange. Jeg får for eksempel altid en god søvn uanset hvor meget larm, der er i nærheden. Det er en væsentlig faktor for et godt helbred,” griner Ulrik Jensen og fortæller om en episode i Indien, hvor resten af familien ikke fik lukket et øje, fordi der var styrtregn på et bliktag lige over dem.

For Ulrik Jensen er det en lettelse at være nået til et stadie i livet, hvor hørelsen ikke bliver dårligere mere. For det har været et vilkår hele hans liv.

Høreudfordringer har altid være en ledsager

”Jeg er født med en dårlig hørelse og fik mine første høreapparater, da jeg skulle starte i skole. Men der blev kigget skævt til mig. Dengang var der slet ikke det positive fokus, der er i dag. Så jeg følte mig forkert og anderledes og lod dem blive i tasken,” fortæller Ulrik.

”Det var problematisk, for jeg fik ry for ikke at kunne koncentrere mig og ikke at kunne modtage kollektive beskeder. Jeg blev stemplet som dum. Ingen stoppede op og tænkte, hvad der kunne være galt. Det er vilkåret, når man render rundt med et høretab som folk ikke kender til.”

Det var først, da Ulrik blev 20 år, og han begyndte at få stikpiller som: ”Sig mig kan du ikke høre” og ”er du tungnem eller hvad?” fra både kollegaer og fra kærestens far.

”Der blev jeg meget opmærksom på, hvordan jeg fremstod. Jeg tog til en høremesse og fik de små høreapparater, der sidder inde i øret. Som tiden gik blev mine høreapparater bare større og større, fordi min hørelse blev dårligere. Det var noget jeg skulle overvinde, fordi jeg forbandt høreapparater med gamle mennesker,” fortæller Ulrik Jensen.

Det bedste der er sket

”Det er ingen tvivl om, at det bedste der er sket i min hørehistorie er, at blive opereret med CI. Jeg har levet så mange år i skyggen af mine høreudfordringer, og jeg tænker nogen gange på, hvad jeg kunne have opnået, hvis jeg havde hørt så godt, som jeg gør i dag, langt tidligere. Det er fantastisk at være nået hertil,” fortæller Ulrik Jensen.

Han er ikke i tvivl om, hvad han gerne vil give videre til andre mennesker med almindelige høreapparater:

”Vælg CI, hvis du får det tilbudt. Du skal hoppe ud i det uden at tvivle. Lad være med at tænke for meget. Hvis du er kommet dertil, hvor du ikke får den bedste hjælpe fra almindelige høreapparater, skal du gå den her vej. Konsekvenserne ved ikke at gøre det, er for store. Du risikerer, at dit liv går i stå. Dit arbejdsliv, dit sociale liv og dit familieliv. Du er altid på et sidespor, når du ikke hører særlig godt. Men det behøver du ikke være. Det handler om at tage de valg, der kan fremme din hørelse. Gøre dit liv bedre. I mine øjne har du ALT at vinde og intet at tabe. Jeg har ikke mødt nogen, som har fortrudt, at de fik CI.”

Det bedste ved at have fået CI:

 • Jeg kan bedre høre fremmedsprog.
 • Jeg kan høre mange flere lyde.
 • Jeg har en bedre taleforståelse.
 • Jeg taler i telefon.
 • Jeg kan svømme og høre under vand ved hjælp af det vandtætte tilbehør aqua+.
 • Jeg kan passe mit arbejde og snakke med min familie.

Hvad kan jeg ikke?

 • Jeg går ikke i teateret og ser ikke danske biograffilm. Jeg skal helst bruge undertekster.

Sjoveste anekdote

”Jeg var på hotel med en kollega efter noget arbejde. Vi siger godnat og går på hver vores værelse ved siden af hinanden. Jeg tager mine CI´er af, fordi jeg er træt i hovedet, tænder for fjernsynet på værelset og lægger mig til at se tekst-tv. Jeg kan ikke høre, at der er lyd på, selvom det BRAGER ud. Min kollega ringer flere gange til min telefon og banker på døren, men jeg hører intet. Det står på i ca. 45 min før jeg slukker. Det er først næste morgen, da jeg møder min kollega, at det går op for mig, at jeg har holdt hele gangen vågen. Så lærer man at tjekke lyden inden man tager CI´erne af.”

Ulriks bedste råd til dig der måske skal have CI:

”Vælg CI, hvis du får det tilbudt. Du skal hoppe ud i det uden at tvivle. Lad være med at tænke for meget. Hvis du er kommet dertil, hvor du ikke får den bedste hjælpe fra almindelige høreapparater, skal du gå den her vej. Konsekvenserne ved ikke at gøre det, er for store. Du risikerer, at dit liv går i stå. Dit arbejdsliv, dit sociale liv og dit familieliv. Du er altid på et sidespor, når du ikke hører særlig godt. Men det behøver du ikke være. Det handler om at tage de valg, der kan fremme din hørelse. Gøre dit liv bedre. I mine øjne har du ALT at vinde og intet at tabe. Jeg har ikke mødt nogen, som har fortrudt, at de fik CI.”